Gevulde speculaas

Recept voor 6-8 personen

Bereidingstijd: 90-110 minuten

Gevulde speculaas kent iedereen wel, maar veel mensen kopen deze lekkernij kant-en-klaar in de winkel. Toch is de smaak en textuur echt het beste als je hem zelf bakt en met dit recept is dit ook heel goed te doen. Daarnaast zijn de geuren die zich tijdens het bakken van deze gevulde speculaas door het hele huis verspreiden ook nog eens waanzinnig lekker.

Gereedschappen
Ingrediƫnten
Stappen

De voorbereiding:

  1. Handen wassen met zeep en afdrogen met een handdoek.

  2. Gereedschappen en ingrediënten pakken.

De bereidingswijze:

  1. Doe alle ingredienten voor het deeg in je grote bekken en meng deze tot een samenhangend deeg.

  2. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het in de koeling.

  3. Haal de bakplaat uit de oven.
    Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

  4. Vet een bakvorm in (vloeibare boter).
    Bekleed de randen met bakpapier.

  5. Neem het deeg uit de koelkast en rol 2/3 deel van het deeg uit tot een plak die groot genoeg is om de bodem en zijkanten te bekleden.
    Snijd de zijkanten recht af.

  6. Meng de amandelspijs met het ei en wat water tot een gladde massa.
    Verdeel dit over de met deeg beklede bakvorm.

  7. Neem de rest van het deeg en rol dit ook uit.

  8. Bedek de spijs met de deegplak en snijd de randjes netjes bij.

  9. Bestrijk de speculaas met het losgeklopt (2e) ei en versier met de amandelen.

  10. Bestrijk nogmaals.

  11. Bak de speculaas in 35-40 minuten gaar.

  12. Laat afkoelen in de vorm en los deze wanneer de speculaas is afgekoeld.


    Alle spullen in de juiste volgorde afruimen, afspoelen, afwassen, afdrogen en na controle terugzetten!!!

    Eet smakelijk!

Hoe bewaren?

Wil je de gevulde speculaas bewaren? Luchtdicht verpakt kun je de gevulde speculaas ruim een week bewaren. Langer kan ook wel, alleen de kwaliteit wordt dan wel wat minder. 

Je kunt de gevulde speculaas ook invriezen. Goed verpakt blijft de speculaas dan 2-3 maanden lekker. Snijd de gevulde speculaas alvast in stukjes en vries het dan in. Zo kun je er steeds uit halen wat je nodig hebt. Bevroren is de speculaas namelijk niet in stukken te snijden.

Vorige stap
Volgende stap