Luxe brood (met bloem voor witbrood)

Recept voor 1 broodje van 250 gram

Voor luxe gevuld brood kunnen: krenten (20 gr), rozijnen (20 gr), zuidvruchten (15 gr), noten (20 gr.), etc. worden toegevoegd.

Gereedschappen
Ingrediƫnten
Stappen

De voorbereiding:

  1. Handen wassen met zeep en afdrogen met een handdoek.

  2. Gereedschappen en ingrediƫnten pakken.

De bereidingswijze:

  1. Haal de bakplaat uit de oven en verwarm de oven voor op 230 graden Celsius.

  2. Weeg alles zorgvuldig af.

  3. (Snijd indien deze worden verwerkt in het deeg, de zuidvruchten fijn of wel de krenten en/of rozijnen.)
  4. Los het gist op in het LAUWE water.

  5. Maak op je werkbank een kringetje van de bloem.

  6. Maak in het midden van de bloem een kuiltje en voeg hierin geleidelijk aan het water en de gist toe.

  7. Voeg het zout, de boter en de suiker toe en kneed intensief door.
    (circa 10 minuten zodat er een veerkrachtig deeg ontstaat)

  8. (Voor luxe gevuld brood worden nu ook de noten, krenten, rozijnen, gedroogde zuidvruchten, etc. toegevoegd.)

  9. Bestrooi tijdens het kneden indien nodig de werkbank met wat bloem.
    (wees hier zuinig mee om de verhouding van het deeg goed te houden)

  10. Bedek het deeg met een schone theedoek en laat voor ongeveer 30 minuten rijzen.
    (Het deeg zal verdubbelen in volume)

  11. Druk het deeg, na het rijzen, twee keer plat.
    Vouw het op in 3e, en vouw op tot de gewenste vorm.

  12. Leg het gevormde brood nu op de bakplaat met bakpapier.
    Laat opnieuw even rijzen.

  13. Bestrijk het gerezen brood met water.

  14. Bak het brood gedurende 30-35 minuten in de oven.

  15. Laat het brood afkoelen op een rooster.


    Alle spullen in de juiste volgorde afruimen, afspoelen, afwassen, afdrogen en na controle terugzetten!!!

    Eet smakelijk!

Vorige stap
Volgende stap