Zeeuwse bolus traditioneel

Recept voor 6 Zeeuwse bolussen

Bereidingstijd: circa 120 minuten

 

Luxe gesuikerd kleinbrood oorspronkelijk afkomstig uit Zeeland. De wortels van het broodje lijken echter in Spanje en Portugal te liggen. De bolus wordt wereldwijd gezien als een origineel Joods gerecht (bolus betekent ‘fijn gebak’ in Jiddisch). De Sefardische Joden kwamen in Zeeland terecht en brachten hun eetgewoonten mee. Aan het begin van de zeventiende eeuw werd dan ook de eerste bolus gebakken. Deze delicatesse, gemaakt van gistdeeg, is in de loop van de jaren omarmd en razend populair geworden – niet alleen bij ons, maar over de hele wereld.

 

Tegenwoordig zijn er vele varianten en benamingen voor de bolus. Ze zijn luchtig, zacht en stroperig met een snuf kaneel.

 

Gereedschappen
Ingrediënten
Stappen

De voorbereiding:

  1. Handen wassen met zeep en afdrogen met een handdoek.

  2. Gereedschappen en ingrediënten pakken.

De bereidingswijze:

  1. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

  2. Neem een goede werkhouding aan (beide voeten op de grond, benen licht uit elkaar en rug recht).

  3. Haal de bakplaat uit de oven en verwarm deze voor op 230° Celsius.
    Leg een vel siliconenpapier op de bakplaat.

  4. Zeef in de grote bekken de bloem.
    Voeg hieraan toe: 10 gram kristalsuiker, ei en roomboter en zet in het kruim.

  5. Verwarm eventueel de melk met een deel water tot circa 30° Celsius en los de gist hierin op.

  6. Voeg in gedeelten de resterende water toe en kneed tot deeg van vingers loskomt.
    (gebruik eventueel nog wat stuifbloem)

  7. Voeg nu het zout toe en kneed verder door op de werkbank (deeg mag licht plakkend zijn).
    Controleer door het trekken van een 'vlies' of je voldoende hebt gekneed.

  8. Verdeel deeg in 6 deegstukken van 80 gram en bol ze op.
    Rusten/rijzen voor circa 20 minuten.

  9. Meng de bruine-, witte basterdsuiker en kristalsuiker met de kaneel

  10. Ruim je werkbank op en spoel materiaal wat niet meer nodig is af.

  11. Rol de deegstukken uit tot circa 40 centimeter in het suikermengsel.
    (overal een gelijke dikte)

  12. Laat de broodjes in de suiker rusten (zweten) onder folie (5-10 minuten).

  13. Vorm tot krakeling (Bolus) en leg ze op de bakplaat met siliconenpapier.
    Afdekken met slagersfolie (zweten) en narijs van circa 30 minuten.

  14. Bak de bolussen in het midden van de oven gedurende 8-10 minuten.

  15. Neem de bolussen uit de oven en leg deze op de kop neer (op siliconenpapier).


    Eet smakelijk!

        Alle spullen in de juiste volgorde afruimen, afspoelen, afwassen, afdrogen en na controle terugzetten!!!

Vorige stap
Volgende stap